Monday, January 12, 2015

Kek coklat lembab

Assalamualaikum....
 
Ntah kenape tetibe tekak raser nak makan kek coklat tapi xnak yang beli nak yang homemade punya. Kalo dah macam tu ape lagi gugel la resepi dan buat la sendirik. Sebenarnya kite dah buat banyak kali buat kek coklat versi kukus dan bakar.Tapi resepi yang kite paling berkenan adalah resepi kek coklat bakar daripada kak Ita. Bahan-bahannya mudah dan cara buat pun senang. Yang penting ia moist dan sedap serta menepati selera kite. Wahhh gitu pulak. Topping kite wat cheese leleh. Kombinasi coklat dan cheese mmg serasi dan kite xdapat nak dinafikan kesedapannya. Untuk kek coklat ni kite bagi 4 1/2 bintang! (Ala2 juri Maharaja Lawak Megaaaaaa)
 
Untuk Maharaja Lawak Mega Musim 2014 kite xtau kite suke peserta mane. Kite tgk just untuk menghiburkan hati dan tidaklah sampai mengundi. Juri-juri pada kali ni kite rase ok dan agak telus. Yang kite plg suka tengok si Farah Quin tu. Memang bagus dan telus cara dia komen. Mana peserta yang best bykla bintang diaorang dapat..mana yang kurang menyerlah sikitlah dapat bintang. At least dapatla jugak bintang..daripada dpt taik bintang kannn.. Ini pendapat kite..masing2 ade pendapat masing2 kan. Hokehlah..mari kite tgk resipi ye kawan-kawan.
 
Sumber : kak Azlita
 
Bahan A
300 gm tepung gandum
100 gm serbuk koko
1 sudu teh serbuk penaik
1 sudu teh soda bikarbonat

Satukan semua bahan
Kemudian ayak
Ketepikan
 
Bahan B
 3 biji telur A saiz
400 gm gula kastor
1 sudu teh esen vanilla
 
Bahan C
250 ml susu cair
250 ml minyak jagung
 
Bahan D
250 ml air panas
 
1. Satukan semua bahan B
2. Pukul hingga putih
3. Masukkan minyak dan susu cair, jika nak lebih moist boleh tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis. Pukul hingga sebati. Untuk mendapatkan kek yang lebih moist dan lebih lembut, bolehah tambahkan 2 sudu besar susu pekat manis.
4. Masukkan bahan tepung yang telah diayak tadi sedikit-sedikit dan kaup balik adunan dengan spatula.
5. Tambahkan air panas dan gaul rata
6. Tuang adunan dalam loyang bulat atau empat persegi ukuran 8 inc yang telah di gris dan di lapik dasar loyang dengan kertas minyak
7. Bakar adunan di dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C
Masa pembakaran 1 jam sehingga 1 jam 1/2 bergantung kepada kepanasan ketuhar.
8. Untuk memastikan kek telah dibakar sempurna, cucuk tengah kek secara sendeng dengan lidi bersih. Bila lidi keluar licin, ini bermakna kek telah di bakar sempurna.
Jika tidak tambahkan lagi masa membakar
 
 
Kite buat versi cupcake
 
 
versi kek pon hade
 
 
Nampak smart kan bile dah diselaputi dengan cheese..hehe..kite bubuh filling strawberry sikit untuk serlahkan keanggunan kek dan cupcake ni. Kite saje buat banyak sebab nak agih kat nursery anak. Nak makan sorang memang x abih + takot gumuks..ooppsss!




No comments:

Post a Comment