Assalamualaikum...ketam masak lemak cili api ni sebenarnya kite masak semalam sempena cuti tahun baru 2015. Pagi-pagi tu da tanye en asben nak makan ape..dia as usual la ikut kite..tu tensen tu..kite nakkan idea dia..dia kate sume dia telan kecuali makanan tertentu je..oklahhhh..So..i pon decide untuk masak ketam. Ini pon first time masak ketam sebab macam teringin sangat nak makan. Kesian x kt kite??hahaha. Kite guna 4 ekor ketam (so sorry xtau ape name ketam ni).
Lepas sesi masak memasak dan makan memakan kami pon berjalan-jalan ke Mydin. Kite nak carik tilam yang bole lipat nak bubuh depan tv. Memandangkan cuti umum, Punya la ramai umat manusia kt Mydin tu. Nak bayo pon kene baris panjang. Kite Ok je. Tp bila bwk anak-anak ni mmg menguji tahap kesabaran kite la. Kang ade yang nak menambah jajan..nak menan..nak tido...aduih..pitam mak. Anyway misi mencari tilam kt Mydin xberjaya. So lepas menjejak Mydin, kami anak beranak g pulak ke Giant. Alhamdulillah dapat la jugak tilam tu disamping barang-barang lain yang x termasuk dlm list.Hokeh!
Jom kite tengok bahan-bahannya:
4 ekor ketam
bawang merah 6 biji (kite guna bwg besooo)
bawang putih 3 biji
kunyit hidup 2 inci
2 batang serai - dititik
cili api- ikut tekak memasing nk pedas mana
daun kunyit
santan pekat - 1 cawan
santan cair - 2 cawan
garam dan gula
Jom tengok cara-cara nak membuatnya plok...
1. Tumbuk bawang merah,bawang putih, kunyit dan cili api.
2. Bersihkan ketam dan belah dua ye puan-puan.
3. Panaskan kuali dan tumiskan bahan tumbuk tadi beserta serai. Tumis hingga naik bau ye.
4. Lepas bahan tumisan agak kering masukkan santan cair. Tunggu sampi mendidih pahtu masukkan la cik ketam kite tu. Bubuh skali daun kunyit. Kite siat-siat je daun kunyit tu. Harumm tau bile letak daun kunyit.
5. Kacau-kacau ketam supaya masak sama rata. Bubuh garam dan gula secukup rasa ye.Kemudian masukkan santan pekat. Tunggu hingga mendidih dan buleh la tutup api.
Sekian....selamat mencuba!
No comments:
Post a Comment